FilmklubAktuális program:A hindi filmklub következő vetítése:

Időpont: 2014. március 21., péntek 18:00 Helyszín: Indiai Kulturális Központ, 1025 Budapest, Búzavirág u. 14.

Film: Fuss, Milkhá, fuss! (2013) Rendezte: Rakeysh Omprakash Mehra Szereplők: Farhan Akhtar, Sonam Kapoor, Pavan Malhotra, Yograj Singh Hang: hindi, felirat: magyar Műfaj: életrajzi film

Hossz: 186 perc

Milkhá Szingh szüleit meggyilkolták az India kettéválasztásakor bekövetkező zavargásokban, és az árván maradt fiú menekülttáborokban élve lopásokból próbálja fenntartani magát. Hogy megszabaduljon ettől az életmódtól, beáll az Indiai hadseregbe, ahol hamarosan felfedezik futótehetségét, az olimpiai csapatba is bekerül, és megdönti a 400 méteres síkfutás világcsúcsát. A film Milkhá Szingh, a „szárnyaló szikh” néven ismert indiai sportikon életrajzi regénye alapján készült, és Farhan Akhtar legendás alakításának köszönhetően kivívta a kritikusok egyhangú elismerését és a 2013-as év egyik legnagyobb kasszasikere lett.

A vetítés ingyenes.

Angol feliratos előzetesÖrökmozgó Filmmúzeum:

2013. november 16. szombat 16:30, Örökmozgó Filmmúzeum, Remo D’Souza: ABCD Any Body Can Dance (2013)

2013. november 22. péntek 18:00, Indiai Kulturális Központ, 1025 Budapest, Búzavirág u. 14., Neeraj Pandey: A 26-os különleges osztag (Special Chabbis, 2013)

Részletek


2012. november 17: Tarun Mansukhani: Dostana (Dósztáná) (2008)


Filmek az Indiai Kulturális Központban:

2012. november 9. 18:00:

Karan Johar: Kabhi Khushi Kabhie Gham (Kabhí khusí kabhí gam) (2001)

2012. november 23. 18:00:

Basu Bhattacharya: Teesri Kasam (Tíszrí kaszam) (1967)

2012. október 19. péntek 18:00:

Peepli [Live] (2010) – társadalmi szatíra, hindi nyelven, magyar felirattal, 104 perc

Natha egyszerű, szegény földműves, akinek földjét a bank el akarja árverezni, mert nem tudja visszafizetni a felvett kölcsönt. Amikor kétségbeesésében egy helyi politikustól kér segítséget, az szarkasztikusan azt válaszolja, hogy kövessen el öngyilkosságot, mert akkor legalább a családja kártérítést kapna. Amikor egy újságíró meghallja, hogy Natha komolyan fontolgatja ezt a megoldást, isten háta mögötti kicsiny falujukat, Peeplit megszállják az újságírók és a tévériporterek tömegei, akik élőben akarják közvetíteni az önfeláldozó tettet. A nyugati fesztiválokon és a hazai kritikusok körében is lelkesen fogadott és ugyanakkor anyagilag is sikeres Peepli [Live] az indiai film mai, modern irányzatának egyik kiemelkedő darabja. A maró társadalmi szatíra görbe tükröt mutat a médiának és a politikának, miközben nyersen realista stílusban, eredeti helyszíneken és ismeretlen, félamatőr színészekkel mutatja be a legszegényebb indiaiak közegében játszódó történetet.

Részletes ismertető
Időpont: 2012. október 13. 16:00
Cím: Don 2
Rendező: Farhan Akhtar
Szereplők: Shah Rukh Khan, Priyanka Chopra, Boman Irani, Om Puri, Kunal Kapoor
Bemutatás dátuma: 2011
Gyártó ország: India
Műfaj: akció-thriller
Hossz: 153 perc

Az ázsiai alvilág ura, a hírhedt Don arra készül, hogy az európai drogkereskedelemre is rátegye a kezét. A helyi maffiafőnökök azonban nem adják könnyen a részüket, és évtizedes ellentéteiket félretéve összefognak, hogy még idejében leszámoljanak a feltörekvő, új riválissal. Csupán arról feledkeznek meg, hogy Dont elkapni nem egyszerűen nehéz, hanem lehetetlen…

A színész-rendező Farhan Akhtar, az indiai filmgyártás fenegyereke 2006-ban forgatta újra az hajdan Amitabh Bachchan főszereplésével készült Don című, 1978-as bollywoodi klasszikust. A 2006-os remake, a Don - The Chase Begins Again sikerére épített folytatás ismét egy olyan látványos akció-thriller, amely minden részletében felveszi a versenyt a nyugati akciófilmekkel, és amely mind a hazai, mind a külföldi piacokon az utóbbi évek egyik legnagyobb bevételt hozó indiai filmje lett.

Helyszín: Örökmozgó Filmmúzeum (1074 Budapest, Erzsébet krt. 39.) Belépő: Belépő: 600 Ft. (diákjegy: 450 Ft, nyugdíjas kedvezmény: 300 Ft.)

Részletes ismertető
Időpont: 2012. október 5. péntek, 18:00
Helyszín: Indiai Kulturális Központ, 1025 Budapest, Búzavirág u. 14.
Cím: Rang De Basanti (Ifjú lázadók, 2006)

Rendező: Rakeysh Omprakash Mehra
Forgatókönyv: Renzil D’Silva, Rakesh Omprakash Mehra
Operatőr: Binod Pradhan
Zeneszerző: A R Rahman
Szereplők: Aamir Khan, Siddharth, Sharman Joshi, Kunal Kapoor, Atul Kulkarni, Alice Patten, R Madhavan
Gyártó ország: India
Hang: hindi, felirat: magyar
Műfaj: filmdráma
Hossz: 166 perc

Egy fiatal angol filmrendezőnő nagyapja naplófeljegyzései alapján filmet akar forgatni az indiai függetlenségi mozgalom öt aktivistájáról. A szerepekre öt delhi egyetemista fiatalt kér fel, akik egyre jobban azonosulnak a filmbéli ifjú lázadókkal, és amikor egy barátjuk az állami korrupciónak köszönhetően meghal repülőgép-balesetben, a valóságban is cselekvésre szánják el magukat.

A hazájában és külföldön is nagy kritikai és közönségsikert elért és számtalan díjjal jutalmazott Rang De Basanti az indológusok, a Bollywood-rajongók és az indiai filmet nem ismerők körében is egyaránt rendkívül népszerű. A komoly társadalmi problémákat feszegető film a maga korában akkora hatással bírt, hogy jelentős politikai aktivitást és szerepvállalást váltott ki az indiai fiatalokból. A. R. Rahman zenéje és a film színészi alakításai legendásak, és az Aamir Khan mellett felbukkanó akkor még ismeretlen vagy pályakezdő színészek mára az indiai film népszerű sztárjaivá váltak.

A vetítés ingyenes.

Angol feliratos előzetes

Részletes ismertető

Kedves India-barátok!
Első szeptemberi híreink a filmklubról:

Időpont: 2012. szeptember 7. péntek, 18:00
Helyszín: Indiai Kulturális Központ, 1025 Budapest, Búzavirág u. 14.
Cím: Wanted (2009)
Rendező: Prabhu Deva
Szereplők: Salman Khan, Ayesha Takia, Vinod Khanna, Prakash Raj
Gyártó ország: India
Hang: hindi, felirat: magyar
Műfaj: akció-vígjáték
Hossz: 153 perc

Mumbai utcáin egyre inkább a káosz és az erőszak lesz az úr. A frissen kinevezett rendőrfőnök felveszi a kesztyűt, és kíméletlen hajtóvadászatot indít az alvilágot uraló rivális bandák ellen. Ebben az időben tűnik fel Radhe, a szenvtelen verőlegény. Egyszemélyes hadseregként a legvadabb helyzetekből is lazán kiverekszi magát, pofonjainak köszönhetően csillaga és hírneve gyorsan emelkedik. De őt egy titokzatos lányon kívül nem érdekli semmi – egyszerűen annak dolgozik, aki megfizeti. Amikor azonban a bandák közti háború egyre nagyobb méreteket ölt, senki sem maradhat kívülálló. Főleg akkor nem, amikor a titokzatos lányra egy korrupt rendőr vet szemet.
Salman Khan évtizedek óta Bollywood egyik legnagyobb szupersztárja, aki korábban hősszerelmes alakításairól volt ismert. A Wantedban kapta első komoly akciófilmes szerepét, mely megújította karrierjét, és az ő főszereplésével készült, egyre modernebbé váló akciófilmek (Dabangg, Bodyguard) a bollywoodi filmipar eddigi legnagyobb kasszasikereit eredményezték.

A vetítés ingyenes.
Előzetes: http://www.youtube.com/watch?v=fxm4KcKDQl0

Részletes ismertető: http://www.bollywoodextra.hu/filmek/310-wanted-2009
Időpont: 2012. szeptember 14. péntek 18:00 és szeptember 15. szombat 16:00
Helyszín: Örökmozgó Filmmúzeum, 1074 Budapest, Erzsébet krt. 39.
Cím: Om Shanti Om (2007)
Rendezte: Farah Khan
Szereplők: Shahrukh Khan, Deepika Padukone, Arjun Rampal, Shreyas Talpade, Kirron Kher
Gyártó ország: India
Hang: hindi, felirat: magyar
Hossz: 162 perc

India, a hetvenes évek közepe, a bollywoodi mozi hőskora. Om, a hírnévre áhítozó statiszta reménytelenül szerelmes a korszak filmcsillagába, ám Shanti hiába táncol tőle alig karnyújtásnyira, minden arra utal, ez a szerelem beteljesületlen marad. Mert van néhány álom, melyhez egyetlen élet nem elég. Azonban harminc évvel később, egy újabb életben Om nem várt, új esélyt kap a sorstól erre a szerelemre.
Az indiai filmtörténet egyik Nyugaton és hazájában is legnépszerűbb, kultikus közönségsikere a koreográfus-rendező Farah Khantól. Tisztelgés Bollywood múltja előtt és önkritikus kikacsintás a jelenére napjaink legnagyobb szupersztárjaival, cameo-szerepekben pedig az indiai filmipar csillagaival. Izgalmas bosszúdrámával ötvözött lírai szerelmi történet melodramatikus fordulatokkal, rengeteg humorral és pazar táncjelenetekkel. Bollywoodot ismerők számára fergeteges idézetparádé, Bollywoodot nem ismerő nézőknek pedig remek ismerkedési alkalom a világ egyik legnagyobb filmiparának egyszerre két korszakával.

Belépő: 600 Ft. (diákjegy: 450 Ft, nyugdíjas kedvezmény: 300 Ft.)
Előzetes: http://www.youtube.com/watch?v=6NSxQLkxOrI

Részletes ismertető: http://www.bollywoodextra.hu/filmek/312-om-shanti-om-2007
Időpont: 2012. szeptember 21. péntek, 18:00
Helyszín: Indiai Kulturális Központ, 1025 Budapest, Búzavirág u. 14.
Cím: Don (1978)
Rendező: Chandra Barot
Szereplők: Amitabh Bachchan, Zeenat Aman, Pran, Iftekhar, Helen
Gyártó ország: India
Hang: hindi, felirat: magyar
Műfaj: akciófilm
Hossz: 166 perc

Don, az alvilág nagyhatalmú ura megöli egyik emberét, mert az ki akar szállni a mocskos üzletekből. A férfi húga, Kamini bosszút forral és beépül a bandába, hogy megölje Dont. Kamini viszont nem tud arról, hogy Don egy akció során életét vesztette, és a rendőrség egy hasonmást épített be a helyére. Vijay valójában egyszerű utcai énekes, aki kényszerből játssza a gengsztervezér szerepét és élete folyamatosan veszélyben forog.
Chandra Barot Donja Bollywood klasszikus korszakának egyik kultikus darabja, a kor szupersztárjának, Amitabh Bachchannak, és talán legeredetibb, legszexisebb színésznőjének, Zeenat Amannak a legendás alakításával. Bár a film azóta egy rendkívül sikeres remake-et és egy folytatást is megért, az eredeti történet a modern változat rajongói számára is tartogat meglepetéseket.

A vetítés ingyenes.