Decemberi programjaink

Decemberi programjaink
12/03 - 12/17

2020. december 03. - 2020. december 17.

12/03 - 12/17

2020. december 03. - 2020. december 17.


December 3.
Make Akbar the Great Again - avagy mogul Jézust mikulásra!

Szitár Kristóf, indológus (Lausanne)

A 16. és 17. század fordulóján élt, legkatolikusabb mogul uralkodónak, Akbarnak a Jézus, Mária és egyéb keresztény alakok iránt tanúsított érdeklődése több mint szembeötlő. Mi lehetett ennek a politikai és vallási magyarázata? És hogy lett Akbar a legkatolikusabb uralkodó, és miként látták őt kortársai?


December 10.
Új korona a régiért! Egy uralkodó nélküli koronázás története 1877-ből

Kovács Márta, történész doktorandusz (Debrecen)

Az 1876-os év fordulópont a britek indiai uralmának történetében, hiszen a brit parlament által elfogadott Royal Title Act törvény értelmében Viktória királynő megkapta az India császárnője címet. Ezt 1877-ben jelentették be egy óriási ünnepség keretében a Delhi melletti koronázási parkban.

De hogyan lehet valakit megkoronázni, aki életében soha nem járt a szubkontinensen, és Brit Birodalom egyetlen gyarmatát sem látogatta meg? Hogyan fejezhették ki hódolatukat a helyi fejedelmek új uralkodójuk számára? Hogyan lehet szórakoztatni, elszállásolni, ellátni csaknem 70.000 vendéget? Miért lett a helyszín Delhi, és nem a britek fővárosa Kalkutta?

Ezekre a kérdésekre szeretnék választ adni a koronázási ünnepség, vagy delhi darbár bemutatásával.


December 17. 
A nyolc szerencsés jelkép a buddhizmusban: fehér kagyló, lótusz, tankerék, ernyő, végtelen csomó, aranyhalak, győzelmi zászló, kincses korsó

Dr. Kakas Beáta, docens (Buddhista Főiskola)

E nyolc szerencsés jelkép az ókortól napjainkig rendkívül népszerű a buddhista országokban: díszítő-, a Tanra emlékeztető- és szerencsehozó motívumként mind a kolostorokban találkozunk velük, mind a világi mindennapi életben, lakásbelsőkben, akár használati tárgyakon ábrázolva. Az előadás nemcsak a szimbólumok buddhizmusban betöltött jelentéséről, hanem indiai kultúrtörténeti hátteréről is szól, sok-sok képpel.


Az előadások a következő linken érhetők el csütörtökönként 18 órától:
eoibudapest.voxomos.ai/ElteHindi

Mindenkit szeretettel várunk!