Márciusi programjaink

Márciusi programjaink
03/03 - 03/31

2022. március 03. - 2022. március 31.

03/03 - 03/31

2022. március 03. - 2022. március 31.


Márciusban folytatódik a télis szünet után az India kultúráját bemutató előadássorozatunk és a hindí órák, a szokott rendben. A szükséges Zoom link sem változott: 
https://us02web.zoom.us/j/9268169639?pwd=L1BTUUJENUxtSHpycmMzMHlyS3RLUT09

Órarend:

Az előadások csüt. 18-19 óra

kezdő hindí óra: csüt. 19-20
középhaladó óra: csüt. 17-18
középhaladó+ : kedd 17-18
haladó óra: kedd 18-20

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Március

3
Krisna és Kansza
Dr. Száler Péter, indológus

Krisna és Kansza küzdelme az ind mondavilág egyik legismertebb konfliktusa. A gonoszt megtestesítő Kansza bukását az idők során a Krisnát középpontba állító vallási hagyományok gyakran egymástól egészen eltérő módon értelmezték. Az előadásomban a történet feltételezhetően legrégebbi, Harivansában található változatát alapul véve törekszem bemutatni, hogy hogyan változott a mítosz recepciója, illetve választ találni arra, hogy vajon elnyeri-e a rossz a méltó büntetését az ind mitológiában.

10
Kolkata - City of Joy 
Parmar-Bakos Bettina, kulturális antropológus

Kalkutta a turisták által kevésbé látogatott része Indiának. Kevesen fordulnak meg a nyugat-bengáli fővárosban, s még kevesebben élnek ott éveken át.

Az előadás során egy három éve kint élő kulturális antropológus szemén keresztül ismerhetjük meg a kalkuttai hétköznapokat. Szó lesz a bengáliakról alkotott sztereotípiákról, a hindu-muszlim helyzetről, politikai aktivitásról. Majd beszélgetünk a "Púdzsók" (ünnepek) fontosságáról, az ételek élvezetéről, a városban rejlő lehetőségekről. S talán a végén választ kapunk arra, miért hívják Kolkatát az Öröm Városának.

17
Hólí - Indiában márc. 19-re esik

Mi, mindannyian, közösen

24
Dhólávírá: India első Indus-völgyi városa a világörökségi listán (2021)
Dr. Jeney Rita, régész, indológus

India nyugati szegletében, a természeti szépségekben bővelkedő Rann of Kutch nevű sóláp kis szigetén található Dhólávírá, az Indus-civilizáció egyik kiemelkedő jelentőségű lelőhelye (Kr.e. 3. évezred). A város romjai egyedülálló módon megőrződtek annak köszönhetően, hogy  építéséhez nem a kultúra területén szokásos agyagtéglát, hanem a környéken fellelhető követ használták építőanyagul. Az így fennmaradt fallal körülvett város épületei közül kiemelkedő jelentőségűek azok a víztározók, amik egyedülálló vízgazdálkodást tettek lehetővé az ott élőknek. Régészeti jelentősége és látványos romjai miatt a lelőhelyet az UNESCO tavaly felvette a világörökségi listájára.

31
India táncai
Somogyi Eszter, bharatanátjam táncos, indológus

Milyen táncokat táncolnak India kontinensnyi országában? Melyek a klasszikus, bevett táncstílusok, miben hasonlítanak és miben különböznek egymástól? Hogy jön ezekhez az indiai filmekből ismerős bollywood tánc? Az előadás több kis film segítségével próbál meg általános, áttekintő képet adni India táncairól. Előadó: Somogyi Eszter,