Összefoglaló Sanchali Sarkar előadásáról

Összefoglaló Sanchali Sarkar előadásáról
01/31

2020. január 31. 20:00

01/31

2020. január 31. 20:00 -


2020. január 31-én egy fiatal indiai kutató, Sanchali Sarkar, aki jelenleg a kolkatai Basanti Devi College munkatársa, tartott előadást tanszékünkön. Az izgalmas témát boncolgató előadásra, amelyet jó hangulatú, élénk beszélgetés követett, más egyetemekről is érkeztek érdeklődők. Az alábbiakban harmadéves BA-s indológus hallgatóink, Kocsis Petra és Füstös Bence beszámolóját olvashatják.

Sanchali Sarkar előadásában a modern indiai társadalom egyik nagyon érdekes jelenségét vizsgálta a nyugat-bengáli Matribhumi vasút példáján keresztül bemutatva. Az előadás központjában a vonatokon létrehozott női „mikrovilágok” (vagyis az ún. „ladies’compartment”-ek) álltak, amelyek a nőkkel szembeni erőszakot hivatottak kiküszöbölni. Ezzel szemben a nőket így is érik atrocitások a többi nőtársuktól, ami egy nagyobb társadalmi problémára enged következtetni. A csak nőknek fenntartott vasúti kocsikban a hierarchia ugyanúgy működik, így a társadalmi helyzet, a kaszt, a külső megjelenés mind-mind okot adhat rá, hogy a megvásárolt jegy ellenében se ülhessen az adott nő a helyére a vonaton. Sanchali Sarkar olyan problémát világított meg, amelybe bele sem gondolnánk, hiszen az agressziót, az erőszakot a társadalom, főleg Indiában, kifejezetten maszkulin tulajdonságnak tartja. Az előadó nagyon felkészült volt, és érdekes gondolatokat osztott meg velünk ebben az
aktuális, ám ritkán tárgyalt a témában. Különösen kiemelendő, hogy interjúalanyok bevonásával tette emberközelibbé az előadását.

Sanchali Sarkar előadása

Sanchali Sarkar előadása

0

/

0

0

/

0