Our Programmes in December

Our Programmes in December
02/12 - 16/12

02. December 2021. - 16. December 2021.

12/02 - 12/16

2021. December 02. - 2021. December 16.


Az előadások a következő linken érhetők el csütörtökönként 18 órától:
https://us02web.zoom.us/j/9268169639?pwd=L1BTUUJENUxtSHpycmMzMHlyS3RLUT09

2
A tökéletes király és a tökéletes feleség: Ráma és Szítá története
Dr. Dezső Csaba, indológus, ELTE, Indológia Tanszék

Talán nincs még egy olyan ismert és kulturálisan meghatározó, ősi történet Dél- és Délkelet-Ázsiában, mint Ráma és Szítá története. A szanszkrit Rámájanán és a hindi Rámcsaritmánaszon kívül számtalan feldolgozása született sok-sok nyelven, és a modern médiában is jelen van a mai napig. A különböző változatokban más és más aspektusra kerül a hangsúly, és a tökéletes királyság illetve a tökéletes házasság is más és más fénytörésben mutatkozik.

9
Hogyhogy a legrégebbi indiai feliratok nem szanszkritul vannak?
Dr. Balogh Dániel, indológus, Berlin

Időszámításunk második évszázadának közepén India nyugati részén Rudradáman király egy udvaronca ékes, költői szanszkrit nyelven vésetett fel egy sziklafeliratot. Ebben első hallásra nincs semmi meglepő, hiszen - gondolnánk - India klasszikus irodalmi nyelve a szanszkrit. Csakhogy a korábbi időkből ismert feliratok nem szanszkritul vannak, hanem prákrit nyelveken. Ráadásul konkrét, történelmi szerzőhöz köthető szanszkrit szépirodalmi műveket sem ismerünk olyanokat, amik ennél a kornál régebbiek lennének. A Rudradámanéhoz hasonló feliratok a negyedik században szaporodni kezdenek, miközben a prákrit fokozatosan eltűnik a feliratokból. Hogyan is zajlott le ez a szanszkritizációnak nevezett nagy változás, és tényleg paradoxon-e, hogy a későbbi nyelvi fejlődési szakaszt képviselő prákritok előbb jelennek meg a feliratokban, mint a korábbi stádiumba tartozó szanszkrit?

16
Esküvő Bollywood módra
Jancsó Dorka, doktorandusz, ELTE

Az 1990-es évek esküvős filmjeivel egy új bollywoodi műfaj születését láthattuk, amely szórakoztató, romantikus cselekmények köntösébe bújva láttatta az ideális indiai családok életét, mindeközben pedig tanító jelleggel mutatta be a hindu kultúra legfontosabb tradícióit (főként esküvőket). Az esküvős filmek legkiemelkedőbb darabjai, a Dilwale Dulhania Le Jayenge (Aditya Chopra, 1995, Dilválé dulhanijá lé dzsáéngé) és a Hum Aapke Hain Koun..! (Sooraj Barjatya, 1994, Ham ápké hen kaun) minden idők legsikeresebb bollywoodi filmjeiként említhetők és mintegy lenyomatai annak, hogyan képzelték el Indiát ebben az időben. Ezekhez a filmekhez hasonlóan Mira Nair Monsoon Wedding című 2001-es filmje is egy előre elrendezett esküvő előkészületeit mutatja be, de az Egyesült Államokban élő rendezőnő egy egészen más aspektusát mutatja be a kultúrának, görbe tükröt mutatva a kor bollywoodi szuperprodukcióinak. Az előadás fő témája tehát, hogy hogyan mutatja be a filmek szerkezete, stílusa, narratívája, (geopolitikai) keletkezéstörténete az 1990-es évek Indiáját.