Our Programmes in May

Our Programmes in May
07/03 - 28/03

07. March 2024. - 28. March 2024.

Online & jelenléti: Amrita Sher-Gil Kulturális Központ auditóriuma, 1025 Búzavirág utca 14.

03/07 - 03/28

2024. March 07. - 2024. March 28.

Online & jelenléti: Amrita Sher-Gil Kulturális Központ auditóriuma, 1025 Búzavirág utca 14.


Kedves India-barátok!

Szeretnénk megköszönni mindazoknak, akik a múlt csütörtökön személyesen vagy online részt vettek a Hindí Divasz - A hindí nyelv napja programjában. 

Újra személyesen találkozhatunk márciusban, hogy hagyományaink szerint megtartsuk mi is a HÓLÍ ünnepét március 14-én, 18 órától. Gyertek, hogy együtt örüljünk a tavasz közeledtének, és persze, ne a legszebb ruhátokat vegyétek fel! 

Sós rágcsát, valami édeset, de főleg házi készítményt hozhattok, ha van kedvetek, indiai tea lesz.

Márciusi előadásaink programja, ahogy máskor is, 18-19 óra között, az online link: 
https://us06web.zoom.us/j/83207914176?pwd=b2hPUXFaMGI5MWZ4WUVUWkY5ZFpIZz09    


7
Gyermekvállalás Indiában - tapasztalatok első kézből: Az első év
Velu-Samu Timea, Chennai (online előadás)

Érdemes-e szülési tervet készíteni? Miért kell 8 kórházi alkalmazott a szülőszobába? Miért nincs neve az újszülöttnek még hetekig, vagy akár hónapokig? Hogyan történik a névválasztás? Mi az a "névadó ünnep"? Milyen szertartásokon kell (illik) átesnie a babának az első évben? Mi számít "szép" gyereknek? Hogyan védjük a babát a szemmelveréstől nyilvános helyen? És végül: miért kell 160 fős (szűk családi) vendégség az első születésnapra?

Ez alkalommal a gyermek első életévéről fogok mesélni, ismét sok képpel, videóval, személyes tapasztalatok alapján, és azt is elárulom, hogy miért nem lesz több része az előadás sorozatnak, vagyis mi történik az első születésnapot követően, vagy további gyerekek születésekor.


14
Hólí-ünnepség

Mi mindannyian, személyes program a Kulturális Központban!


21
Kőbe vésett állatok a Konkan vidékén
Dr. Jeney Rita, régész, indológus

India nyugati partjainál Mumbai és Goa között az elmúlt tíz évben közel kétszáz lelőhelyen több ezer sziklába vésett ábrázolást azonosítottak a régészek. Vannak köztük geometrikus és antropomorf formák, valamint számos vadon élő állat körvonala. Kik és mikor készítették ezeket a véseteket? Hogyan és mi célból készültek. Milyen veszélyeknek vannak kitéve ezek az Ázsiaszerte egyedülálló ábrázolások, és hogyan működnek együtt a régészek a helybéliekkel, hogy megvédjék őket? Ezekről a kérdésekről tart fényképes beszámolót Dr. Jeney Rita régész-indológus a csütörtöki India sorozatban.


28
Baloldali női irodalom a 20. századi Indiában
Szabó Eszter Melitta, MA-hallgató, Near & Middle Eastern Civilizations, University of Toronto (online előadás)

Az indiai női irodalom és talán a huszadik századi, baloldali mozgalmak Indiában is mind olyan témák, amelyekről mindannyian rendelkezünk több-kevesebb információval. Ennek ellenére az indiai baloldali nőjogi mozgalmak törekvései és irodalmi művei kevésbé ismertek és kutatottak. A nyugati irodalomkritika egyik relatíve új vonulatát eme írásoknak feltérképezése adja. Jelen előadás fő célkitűzése a korai huszadik századi indiai modern nőiség és annak irodalmi megnyilvánulásainak bemutatása a huszadik századi globális szellemi mozgalmak aspektusainak tükrében. Többek között szó lesz meghatározó műfajokról, az önéletrajzról és útleírásról; eme női irodalom transznacionális jellegéről, vagy kínai, perzsa és urdú női és/vagy patrióta költészetről.

Mindenkit szeretettel várunk!