Our Programmes in May

Our Programmes in May
02/05 - 30/05

02. May 2024. - 30. May 2024.

Online

05/02 - 05/30

2024. May 02. - 2024. May 30.

Online


Kedves India-barátok!
Mindenkit várunk programjainkra csütörtökönként 18 órától online!
A csatlakozási link a Zoomon:
 
Május


Az étkezés szemiotikája Indiában
Parmar-Bakos Bettina, indológus, kulturális antropológus
 
Mit jelent az indiaiak számára az étel és az étkezés? Antropológiai megközelítésben mesélek majd arról, hogyan osztályozzák az ételeket Indiában. Mi számít jónak és rossznak. Beszélünk majd étkezési tabukról, a böjt formáiról, egészségesnek vallott élelmiszerekről, urbanizációról és tradíció keresésről az indiai konyhaművészetben, India és Nyugat keveredéséről a gasztronómiában, az étkezés és éttermek divatjáról, a hazai koszt fontosságáról, és ellátom a kedves hallgatóságot étkezéssel kapcsolatos utazási tanácsokkal is.
 

„…világszemlélet, amelynek talaja India” - Indiai inspirációk a magyar építészetben
Baldavári Eszter, művészettörténész-muzeológus, 
a PPKE Történelemtudományi Doktori Iskola doktorandusza
 
A szecesszió építészetétől napjainkig számos építészt inspirált India. Volt, aki a keleti tárgyak gyűjtésében lelte kedvét, mások életét a teozófia hatotta át. Ismerünk olyan építészeket is, akik Indiában járva olyan inspirációs forrásokra leltek, amelyek áthatották egész életüket. A 19. század végétől napjainkig ezeknek a művészeknek a gondolkodásába nyerhetünk bepillantást. Az előadás a nemrégiben a Műcsarnokban megtekinthető Keletelt sorsok: magyar építészek Ázsiában című kiállítás indiai kötődésű alkotóinak történeteit ismerteti.


16 
Arcok Indiából: buddhista szerzetesek ábrázolásai a távol-keleti művészetben
Dr Mecsi Beatrix, ELTE, Koreai Tanszék

Kínában, Koreában és Japánban az indiai buddhista szerzetesek ábrázolásai gyakran a távol-keleti kulturális hatások által átformált, távol-keleties arcvonásokkal jelennek meg. Azonban bizonyos esetekben különös módon hangsúlyozzák indiai eredetű jellegüket, sötét bőrű, sokszor groteszk ábrázolásokon. Az előadás során néhány jellemző példán keresztül mutatom be, hogy hogyan és mikor kerülnek előtérbe ezek az indiai jellegzetességek, ezáltal is kapcsolatot teremtve a buddhizmus szülőhazájával, Indiával.

23 
Az elefánt mozgásba lendült —  India következő évtizedei
Dr Wilhelm Zoltán, PTK, Földrajzi és Földtudományi Intézet

A függetlenség kivívását követő évtizedek gazdasági stagnálását követően, az 1990-es évek gazdasági reformjainak bevezetése után, az indiai gazdaság mozgásba lendült. Kitart-e ez a lendület és milyen veszélyek leselkednek rá? Milyen társadalmi-gazdasági változásokon ment keresztül az ország és mi várható ebben a tekintetben a következő évtizedekben? Ezekre a kérdésekre keressük a választ az előadás során.

30 
Falusi istenek és istennők Dél-Indiában
Válóczi Róbert, indológus

A hinduizmus mintegy 330 millió istent és istennőt tart számon, amelynek jelentős részét a falvakhoz és városokhoz kapcsolódó helyi istennők teszik ki. Míg Siva, Visnu és Déví az univerzum ügyeivel vannak elfoglalva, addig a falvak apró-cseprő ügyeit már nem ők, hanem helyi képviselőik felügyelik. Ezeket a helyhez, a falu földjéhez kötött, szeszélyes természetű istennőket rendszeres ajándékokkal kell kiengesztelni, különben kígyókat, himlőt, esetleg földrengést szabadítanak a falura. Az előadás során a dél-indiai falusi istennők eredete, természete és megjelenési formái kerülnek középpontba.

Június

6
Záróünnepélyünk az Amrita SHer-Gil Kulturális Központban, személyes részvétellel!