Áprilisi programjaink

Áprilisi programjaink
04/07 - 04/28

2022. április 07. - 2022. április 28.

04/07 - 04/28

2022. április 07. - 2022. április 28.


Áprilisban folytatódik a télis szünet után az India kultúráját bemutató előadássorozatunk és a hindí órák, a szokott rendben. A szükséges Zoom link sem változott: 
https://us02web.zoom.us/j/9268169639?pwd=L1BTUUJENUxtSHpycmMzMHlyS3RLUT09

Órarend:

Az előadások csüt. 18-19 óra

kezdő hindí óra: csüt. 19-20
középhaladó óra: csüt. 17-18
középhaladó+ : kedd 17-18
haladó óra: kedd 18-20

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Április

7
Az indiai street art nyomában
Dávid Krisztina, indológus   

2012. Mumbáí. A mahárástrai rendőrség háborút hirdetett a mumbáí-i éjszakai élet ellen. Véres harc volt ez, melyet minden éjjel megvívott a hokiütőkkel felszerelkezett mumbáí-i rendőrség a város szórakozóhelyein.  A rendőri túlkapások szülte társadalmi elégedetlenség egy új médiumnak adott életet. Indiában megjelent a street art. Rendszerellenes anti-művészet volt, mely átlépve a művészet hivatalos kereteit képessé vált tömegeket megszólítani.

Azóta eltelt 20 év, a street art egybefonódott az indiai metropoliszok mindennapjaival. India indiaizálta: a forma maradt, a tartalom változott. Előadásomban az indiai street art elmúlt 20 évének jelentős pontjait járjuk végig; egyfajta séta ez az indiai metropoliszokban kicsit más szemmel. 

14
Egy eurázsiai mém furcsa története
Dr. Szántó Péter Dániel, indológus-tibetológus

Ugyan mi lehet az a vászon, amit tűz meg nem éget, ami ugyanakkor egy állat (talán egér, talán őz), de néhol valamiféle kő is? Hogyan lehetséges az, hogy egy apró szanszkrit szót keresvén be kell járnunk szinte egész Eurázsiát az ókortól a középkoron át a kora újkorig, hogy kiderüljön (meglepő) jelentése? A vászon, az állat, és a kő ugyanis egy és ugyanaz... Az előadásban minden kérdésre választ kapunk.

21
Az indiai klasszikus zene
Tóth Szabolcs, szitárművész

Az indiai klasszikus zenét - az indiaiak hite szerint - az istenek adták az embereknek: A rágák, vagyis az előadási rendszerek annyira komplexek, hogy a hagyomány élőlényként beszél róluk. Ez a zenei hagyomány olyan régi, hogy legendák szólnak a kezdetéről. Ezekről a kezdetekről és az indiai klasszikus zene történetén keresztül az előadási rendszerrel is megismerkedünk majd. http://tothszabi.hu

28  
Kal karpanai  — A mágikus kő
Márkus Péter, szobrász

Az előadás, Márkus Péter szobrászművész 2022-ben, Tamil Náduban tett utazása alapján, slideshow segítségével ízelítőt ad a Dél Indiai gránit faragás régmúltjából és jelenéből.