Áprilisi programjaink

Áprilisi programjaink
04/04 - 04/25

2024. április 04. 18:00 - 2024. április 25. 19:00

Online

04/04 - 04/25

2024. április 04. 18:00 - 2024. április 25. 19:00

Online


Kedves India-barátok!

Az áprilisi előadások programját kissé késve tudom csak küldeni, de érdekes előadások lesznek ebben a hónapban is, már csak online formában, csütörtökönként 18 órától.
A csatlakozási Zoom link a szokásos:
 
Április


Megint Gudzsarát…
Dr. Négyesi Mária, indológus, ELTE

Évadkezdő előadásunkhoz kapcsolódik ez a tavaly őszi utazásomról szóló élménybeszámoló Vadódará, Ahmedábád nevezetességeiről, a Világörökségbe tartozó, lenyűgöző épületekről, s megannyi személyes élményről.

11 
Magyar misszionárusok Indiában

Dr. Lázár Imre, kulturális diplomata 

A magyar misszionáriusok indiai tevékenysége kevéssé ismert és kutatott téma. Nem tudjuk, hogy mikor érkezett India földjére az első magyar misszionárius, de a 18. században már többen is működtek ott, elsősorban a Málábár-parton és Goában. Az előadás bemutatja azokat a magyar misszionáriusokat, akiket küldetésük az évszázadok során Indiába szólított. 

18 
Tamil gasztronómia az ókortól napjainkig

Dr. Ferenczi Roland, indológus, MTA Orientalisztikai Könyvtár

Ha magunk elé képzeljük egy dél-indiai étterem kínálatát, maszálá dósza, idli, pongal, vadai, úttappam és sok más ínycsiklandó étel juthat eszünkbe. Dél-India gasztrotörténelme viszont nem egészen így kezdődött, mondhatnánk azt is, hogy az ókori Tamilföld nevezetes fogásainak ma már szinte semmi nyomuk Dél-Indiában. Előadásunk a kezdetektől napjainkig igyekszik bemutatni, mit ettek a tamilok az elmúlt kétezer év során.

25 
Bhagat Szingh és India függetlenségi küzdelme

Batonai Alexandra, PhD hallgató, ELTE

Az első világháborút követően Indiában általános elégedetlenség ütötte fel a fejét. India hatalmas háborús áldozatai ellenére, nemhogy a teljes függetlenséget, de még a domíniumi státuszt sem kapta meg a britektől. Ebben a feszült politikai légkörben az indiai fiatalok új, radikálisabb csoportja már nem a passzív rezisztenciában látta a függetlenségük kulcsát, hanem forradalom segítségével, minél hamarabb szerette volna felszabadítani az országot. Ekkor lépett színre váratlanul a szikh származású, de magát ateistának valló ifjú Bhagat Szingh is, aki idővel India egyik nemzeti hősévé vált. Előadásom során Bhagat Szingh életét és forradalmi tevékenységét mutatom be, különös figyelmet fordítva Szingh forradalmi eszméire, valamint a szabadságharcos korabeli és jelenkori megítélésére.

Mindenkit szeretettel várunk!