Beszámoló a Gándhí-szimpóziumról

Beszámoló a Gándhí-szimpóziumról
03/01

2020. március 01.

03/01

2020. március 01. -


2020. február 28-án az ELTE BTK Kari Tanácstermében került sor az Indológia Tanszék által szervezett egész napos Gándhí-szimpóziumra Mahátmá Gándhí alakja a történelemben és a kulturális emlékezetben címmel. Az alábbiakban Aklan Anna Katalinnak, a rendezvény egyik szervezőjének beszámolóját olvashatják.

 

Az „erőszakmentesség apostolaként” ismert Móhandász Karamcsand Gándhí 1869. október 2-ai születésének 150. évfordulója emlékére az Indiai Kormány emlékévet hirdetett. Ehhez kapcsolódva, az események záróakkordjaként rendezte meg az Indológia Tanszék a Mahátmá Gándhí alakját megidéző szimpóziumot. A felkért előadók több intézményből érkeztek, egyrészt biztosítva a magas szakmai-kutatói színvonalat, másrészt reprezentálva a Gándhí-kutatás sokféle aspektusát. Az ELTE Indológia Tanszékén kívül a következő intézmények képviseltették magukat: a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kara, valamint a Közép-Európai Egyetem.

Az eseményt Őexcellenciája Kumar Tuhin, India magyarországi nagykövete, Prof. Sonkoly Gábor, az ELTE BTK dékánja, valamint Ittzés Máté, az ELTE BTK Indológia Tanszékének vezetője nyitotta meg. Tuhin nagykövet úr Gándhí egyetemes spirituális és filozófiai örökségéről tartott továbbgondolásra méltó beszédet. Sonkoly dékán úr Gándhí történelmi szerepéről, valamint magyarországi jelentőségéről emlékezett meg. Mindkét vezető komoly személyes érintettségéről és őszinte tiszteletéről tett tanúbizonyságot Mahátmá Gándhí erőszakmentes vezetői kvalitásaival és emberi nagyságával kapcsolatban. Ittzés tanszékvezető úr, az esemény egyik főszervezője az Indológia Tanszék sokszínűségét, az ősi Indiától a legmodernebb korig ívelő érdeklődését és szakmai felkészültségét emelte ki. Hangsúlyozta, hogy a Tanszék, amelynek professzorai kezdetben elsősorban indoeurópai nyelvészeti kutatásokkal foglalkoztak, ma már a modern India tudományos kutatásában, értelmezésében és népszerűsítésében is központi szerepet tölthet be.

Az előadások sokféle aspektusból közelítették meg Gándhí alakját. A történelmi-egyetemes örökség szempontján túlmenően (Aklan Anna) a közönség Gándhí korabeli magyar sajtómegjelenéseiről folyó friss kutatásba is bepillantást nyerhetett (Szenkovics Dezső). A szimpózium talán legizgalmasabb előadásai a mai Pakisztánban (Günsberger Dóra) és a mai Indiában (Sági Péter) élő fiatalok Gándhí-képét mutatta be. A délutáni szekcióban a Nagy Lélek kulturális emlékezetben élő képéről esett szó. Először a képzőművészetekben, elsősorban festészetben, nyomatokon megjelenő Gándhí-ikonográfia jellemzőiről, azok kialakulásáról hangzott el eredeti, kiemelkedő tudományos igényességű előadás (Renner Zsuzsanna). Ezt követően az angol nyelvű indiai irodalomban kirajzolódó Gándhí-kép Magyarországon kevéssé ismert tematikájáról is különleges, modern irodalomelméleti szempontú előadást hallhattak az érdeklődők (Sanjay Kumar). Gándhí emlékének, örökségének relevanciáját élénk kerekasztal-beszélgetés tette élővé, fontos kortárs és globális kérdéseket feszegetve. A szakértők a Mahátmával szembeni kritikákat is érintették, és részben meg is válaszolták. A Mahátmá Gándhínak szentelt emléknap záró akkordjaként Richard Attenborough Oscar-díjas, mai napig kultuszfilmnek számító Gandhi című filmjét tekinthették meg az érdeklődők, amelyet szintén hozzáértő előadás vezetett be (Szivák Júlia).

Az Indiai Nagykövetségnek köszönhetően az esemény teljes ideje alatt Gándhíról szóló fotókiállítás, alakjához, örökségéhez kapcsolódó tárgyi kiállítás, valamint hagyományos indiai iparművészeti technikákat bemutató textilkiállítás volt látható. Az eseményt könyvvásár is kísérte. A nagysikerű szimpózium egyedülálló volt Gándhí szellemi örökségének magyarországi felelevenítésében. Tervbe van véve az elhangzott előadások publikálása, amelyről a későbbiekben fogunk tudni bővebb felvilágosítással szolgálni. Köszönjük mindenkinek a részvételt: előadóknak, szervezőknek és hallgatóságnak egyaránt!

Gándhí-szimpózium

Gándhí-szimpózium

0

/

0

0

/

0