Bethlenfalvy Géza tanár úrtól búcsúzunk

Bethlenfalvy Géza tanár úrtól búcsúzunk
11/19

2021. november 19.

11/19

2021. november 19. -


Most kaptuk a hírt, hogy szeretve tisztelt kollégánk, tibetológus- és indológus-generációk tanára, Bethlenfalvy Géza professzor a tegnapi napon, életének 85. évében elhunyt. Fájó szívvel emlékezünk.

Nyolcvanötéves korában elhunyt Bethlenfalvy Géza, Kőrösi Csoma-díjas orientalista, egyetemi oktató, a tibetológia professzora, az újdelhi Magyar Kulturális Intézet volt igaz­gat­ója, a Kőrösi Csoma Társaság alelnöke és a Delhi Egyetem magyar ta­ná­ra. Bethlenfalvy Géza Kőrösi Csoma Sándor-kutató, számos könyv szerzője november 18-én otthon, családi körben hunyt el. 

Bethlenfalvy Géza 1936. február 10-én született Hunfalván. Az Eötvös Loránd Tudo­mány­egyetem (ELTE) magyar-indológia szakán államvizsgázott 1963-ban, majd a Bölcsé­szet­tudományi Kar Belső-ázsiai Tanszékének tudományos munkatársa, az MTA Altajisztikai Kutatócsoportjának tagja volt. 1974 és 1980 között a Delhi Egyetem vendég­pro­fesszora. 1994-től 2000-ig Újdelhiben a Magyar Kulturális Intézet igazgatója volt.

1991-ben Kőrösi Csoma-díjat vehetett át. Magyar kutatókról, főként Kőrösi Csoma Sándorról és más indológusokról, mongolistákról és tibetistákról írt, több kötete a buddhista szent könyvekről szól.

Bethlenfalvy Géza publikációinak jegyzéke a Wikipédia oldalán.