Februári programjaink

Februári programjaink
02/02 - 02/23

2023. február 02. 18:00 - 2023. február 23. 19:00

Online

02/02 - 02/23

2023. február 02. 18:00 - 2023. február 23. 19:00

Online


Kedves India-barátok!

Csütörtöki előadássorozatunk folytatódik febr. 2-án a szokott rendben és a szokott Zoom linken: https://us06web.zoom.us/j/8204013068?pwd=bG4wU1dWaEhmc0c4bWJ5Y2tUcTg1UT09

Középhaladó hindí óra 17-18 óra között
Kezdő hindí óra 19-20 óra között
Előadás 18-19 óra között
Haladó hindí óra kedden 18-20 óra között, febr. 7-én lesz az első alkalom.

Az előadások februári programja:


Fegyencek és büntetőtelepek a 19. századi Indiában
Kovács Márta, történész 

1789 és 1939 között a britek mintegy 108.000 indiai, burmai, kínai és maláj elítéltet szállítottak át börtönök és büntetőtelepekre. Ezeken a helyeken a fegyencek kulcsfontosságú szerepet játszottak a birodalom társadalmi-gazdasági folyamataiban. De vajon milyen hatása lehetett a raboknak a migrációra, a gyarmati terjeszkedésre vagy a gazdasági fejlődésre a gyarmatokon? Előadásomban ezeket a folyamatokat szeretném bemutatni India leghírhedtebb büntetőtelepének, az Andamán-szigetek példáján keresztül.  

9
Urbanizáció Indiában – történelmi szakaszok és trendek 
Dr. Wilhelm Zoltán, habilitált egyetemi docens, igazgató
Pécsi Tudományegyetem, TTK, Földrajzi és Földtudományi  Intézet, Ázsia Központ

A Harappa-kultúra (Indus-völgyi civilizáció) térhódítása óta több, mint négyezer éve tartó indiai urbanizáció az utóbbi évtizedekben felerősödött. India nagyvárosainak robbanásszerű növekedése globális hatásokat generált, melyek az egész világon érezhetőek, ezért is fontos foglalkoznunk e jelenséggel.  A számos fotóval illusztrált előadás során áttekintjük az ország városfejlődésének történelmi szakaszait és jelenlegi folyamatait.

16
India és a délkelet-ázsiai országok kapcsolata az új világrendben
Dr. Klemensits Péter, tud. főmunkatárs, Eurázsia Központ, MNB  Tudásközpont, Neumann János Egyetem

A 21. század elején egy új multipoláris világrend van kialakulóban, melynek során az Egyesült Államok mellett több hatalmi pólus felemelkedése várható. Ezzel párhuzamosan a politikai és a gazdasági hatalom Keletre tolódik, Ázsia szerepe egyre meghatározóbbá válik. A délkelet-ázsiai térség a világ egyik legprosperálóbb térsége, amely politikai értelemben a nagyhatalmak közötti egyensúlyozásra törekszik. India számára is nagy jelentőséggel bír a régió, ezért az utóbbi időben az ASEAN országok az indiai külpolitikában is komoly figyelemben részesültek.

De miként tekintenek Indiára a délkelet-ázsiai országok? Melyek azok a területek, ahol India befolyása meghatározó? Milyen lehetőségek kínálkoznak a kapcsolatok megerősítésére politikai, gazdasági, kulturális vonatkozásban? Az előadás elsősorban a fenti kérdésekre próbál meg választ adni, bevezetve a hallgatóságot a régiót érintő nemzetközi kapcsolatokon átívelő kutatások világába.

23
Hogyan hajóztak az Indus-völgyi civilizáció lakói?
Dr. Jeney Rita, régész, indológus

Az Indus-völgyi civilizáció a Kr.e. 3. évezredben élénk kereskedelmi kapcsolatban állt Mezopotámiával és a Perzsa-öböl partvidékével. Ezt az állítást a régészeti kutatások számos tárgyi bizonyítékkal alátámasztották. Vajon hogyan sikerült az ókori világban ezt a több mint 2000 kilométeres távolságot legyőzni? Ha elsüllyedt hajóroncsok nem kerültek elő a tenger mélyéről, akkor honnan lehet tudni, milyen hajókkal közlekedtek? Hogyan segítik ezeknek a régészeti kérdéseknek a megválaszolását a 21. században a műholdfelvételek és a mikrofosszíliák?

Mindenkit szeretettel várunk!