Kovács Hajnalka előadása a Kőrösi Csoma Társaság közgyűlésén

Kovács Hajnalka előadása a Kőrösi Csoma Társaság közgyűlésén
05/17

2022. május 17. 17:30 - 19:30

Zoom

05/17

2022. május 17. 17:30 - 19:30

Zoom


A Kőrösi Csoma Társaság 2022. évi közgyűlése keretében tart előadást Alternatív valóságok, alternatív életek: (részben) hindu eredetű időutazás-narratívák Mīrzā ʿAbd al-Qādir Bēdil (1644–1720) perzsa nyelvű misztikus költeményeiben Kovács Hajnalka, tanszékünk egykori alumnája, aki jelenleg a Harvard University oktatója. A közgyűlést és az előadást Zoomon tartják, a következő linken lehet csatlakozni: https://us02web.zoom.us/j/83242867987.

Az előadás összefoglalója

Muḥīṭ-i aʿẓam című masznavijában az indiai perzsa költő, Mīrzā ʿAbd al-Qādir Bēdil elmesél egy történetet egy királyról,ʿIrfān című masznavijában pedig egy bráhmanáról, akik pár perces időtartam alatt hosszú éveket élnek le érinthetetlenként egy alternatív valóságban. Míg a két történetet Bēdil a Yogavāsishṭha című, eredetileg szanszkrit nyelven íródott hindu filozófikus költeményből merítette, az ʿIrfānban szereplő történethez hozzátett egy másik, még bizarrabb történetet, amely részben a saját fantáziájának terméke, részben pedig muszlim forrásokra vezethető vissza. Az előadás ezeknek a történeteknek a két költeményben betöltött szerepét tárgyalja, valamint kitér arra a kérdésre is, hogy mi okból fordulhatott egy 18. századi muszlim költő egy hindu filozófikus költeményhez ötletért a mind téma, mind műfaj tekintetében eltérő perzsa költeményeihez.

Az előadóról

Kovács Hajnalka az ELTE-n végzett indológia és iranisztika szakon, majd a Chicago-i Egyetem (University of Chicago) South Asian Languages and Civilizations tanszékén szerzett doktori fokozatot. Jelenleg a Harvardon tanít hindí és urdú nyelvet, valamint indiai perzsa szövegolvasást. Kutatási területe a késő mogul kori indiai perzsa és urdú irodalom, különös tekintettel Mirza ʿAbd al-Qādir Bēdil (1644–1720), az indiai perzsa költészet egyik legnevesebb alakjának az életművére.