Márciusi programjaink

Márciusi programjaink
03/04 - 03/25

2021. március 04. 18:00 - 2021. március 25. 19:00

eoibudapest.voxomos.ai/ElteHindi

03/04 - 03/25

2021. március 04. 18:00 - 2021. március 25. 19:00

eoibudapest.voxomos.ai/ElteHindi4        
Pillanatképek a pokolból
Szitár Kristóf, indológus, Lausanne

Az információ, tények, történetek és történelmek értelmezése és megszűrése mindnyájunk számára komoly próbatétel. Mégis hogy jártak el három-négyszáz éve, amikor ókori történetekbe botlottak? Ebben az előadásban egy 17. századi indiai szöveget veszünk szemügyre, amelyet eredetileg  közép-perzsául, majd újperzsául másoltak, s végül gudzsaráti nyelvre ültettek át. Milyen jelentősége lehetett egy vallásos kisebbség számára a  pokolban tévelygő Viráf nevű hős történetének, és hogyan emlékeztek meg az ókori szereplőkről a Mogulok Indiájában?

11    
Indiai táncok – nyugati táncosok  — külföldi táncosok és a divat szerepe az indiai táncok megmentésében
Somi Panni, indológus, bharatanátjam-táncos

Mi köze egy indiai tradicionális táncnak a modern nyugati táncelőadásokhoz? Lenne ma bharatanátjam, ha Anna Pavlova nem rajong Indiáért? Miért egy amerikai vitte el Indiába Siva táncát? Sok hasonló, első látásra ellentmondásosnak tűnő problémát vizsgálunk meg az előadás során.

18    
A nyolc szerencsés jelkép a buddhizmusban:
fehér kagyló, lótusz, tankerék, ernyő, végtelen csomó, aranyhalak, győzelmi zászló, kincses korsó 

Dr. Kakas Beáta, tibetológus-indológus, Buddhista Főiskola

E nyolc szerencsés jelkép az ókortól napjainkig rendkívül népszerű a buddhista országokban: díszítő-, a Tanra emlékeztető- és szerencsehozó motívumként mind a kolostorokban találkozunk velük, mind a világi mindennapi életben, lakásbelsőkben, akár használati tárgyakon ábrázolva. Az előadás nemcsak a szimbólumok buddhizmusban betöltött jelentéséről, hanem indiai kultúrtörténeti hátteréről is szól, sok-sok képpel.

25    
Hindí Divasz és Hólí ünnep
Közös, online ünnepség a Hólí jegyében