Márciusi programjaink

Márciusi programjaink
03/02 - 03/30

2023. március 02. 18:00 - 2023. március 30. 19:00

Online

03/02 - 03/30

2023. március 02. 18:00 - 2023. március 30. 19:00

Online


Kedves India-barátok!

Első márciusi programunk 2-án, 18 órától: beszámoló a 12. Hindí Világkonferenciáról, amelyen ketten is részt vehettünk, a távoli Fiji-szigeteken.

A csatlakozási link: https://us06web.zoom.us/j/8204013068?pwd=bG4wU1dWaEhmc0c4bWJ5Y2tUcTg1UT09

16
Visnu kozmikus teste
Dr. Renner Zsuzsanna, indológus, főmuzeológus
Semmelweis Orvostörténeti Múzeum

Visnu mint teremtő és fenntartó isten az egész teremtett világot látens, illetve megnyilvánult formában magában hordozza: a teremtés ciklusainak kezdetén kiárasztja magából a világot, majd a ciklus végén magába vonja vissza. Az előadás során megvizsgáljuk, hogyan fordítja le a művészet a kozmikus Visnu koncepcióját a vizualitás nyelvére, azaz milyen ikonográfiai eszközökkel alkotja meg a mindenséget felölelő Visvarúpa Visnu alakját. Összehasonlításképpen megnézzük, hogy a kozmikus utalásrendszer miként valósul meg a világ teremtésével összefüggő más ikonográfiai típusok (Visnu a világtojásban, A Végtelenség Kígyóján fekvő Visnu, Vadkan és Trivikrama megtestesülés) esetében. Végül szót ejtünk a jóga során kozmikussá kiterjesztett emberi test ábrázolásmódja és Visnu kozmikus testének megjelenítése között fennálló kapcsolatról is.

23
A kígyóruhájú Buddha – Buddha-ábrázolások szöveges forrásai a páli kánonból
Dr. Körtvélyesy Tibor, indológus
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola főisk. docense

A Buddha ábrázolásainak van néhány jól ismert, standard jellegzetessége. Valamilyen alkalmatosságon ül, feje mögött furcsa háttér látható, kopasz emberek veszik körül, kocsikereket fog, gazellák kuporodnak köré. Nem képzőművészek ötletei ezek, hanem régi, páli nyelvű buddhista szövegek alapján készült illusztrációk. Az előadás során beleolvasunk ezekbe a szövegekbe, és persze szobrokat, domborműveket is fogunk nézegetni. 

30
Rézbe vésett történelem
Dr. Balogh Dániel, szanszkritológus 
ERC Dharma Project, Berlin

India történelméről szerzett tudásunk jelentős részét réztábláknak köszönhetjük, amelyek - birtoklevélhez hasonlóan - uralkodók földadományait örökítik meg, és eközben általában ecsetelik az adományozó - és néha az adományt kapó személy - érdemeit. Februárban a dél-indiai Ándhra Pradésben jártam, hogy az Kr. u. 7. és 11. század között a Gódávarí folyó deltája környékén uralkodó Keleti Csálukja királyok réztábláit vizsgálhassam különböző múzeumokban, és egyéb nyomaikat keressem a tájon. A száraz történelem mellé színes képeket ígérek :

Mindenkit szeretettel várunk!