Novemberi programjaink

Novemberi programjaink
11/16 - 11/30

2020. november 16. - 2020. november 30.

11/16 - 11/30

2020. november 16. - 2020. november 30.


Csütörtök Este

November 19.
Hogy készül a bollywoodi zene?

Szivák Júlia, indológus doktorandusz, Birmingham 

2017 és 2020 között a bollywoodi zeneipar működéséről írtam a doktori disszertációmat és ez idő alatt többször is lehetőségem volt Indiába utazni és a disszertációm szempontjából fontos énekesekkel, zenei producerekkel, zeneszerzőkkel és zenészekkel interjúkat készíteni. Az előadásomban egyrészt arról fogok mesélni, hogy mi mindent tudtam meg a bollywoodi zeneipar működéséről, másrészt pedig arról, hogy milyen volt terepmunkát végezni Bollywood csillogó kulisszái mögött.

November 26.
A buddhista filozófusok csodálatos élete az ókori Indiában

Szanyi Szilvia, indológus doktorandusz, Oxford  

A filozófusok nem (csak) könyvkukacok, legalábbis az ókori Indiában biztosan nem. Mágikus erővel rendelkeznek, lemerülnek a nágák tengeri palotáiba, őrültnek tettetik magukat, vagy éppen eljövendő buddhákkal társalognak. Előadásomban három buddhista filozófus, Nágárdzsuna, Aszanga és Vaszubandhu legendás életrajzán, valamint műveik egy-egy fontosabb szakaszának elemzésén keresztül bepillantást nyerhetünk az indiai kultúrába és a két legnagyobb mahájána iskola alaptanításaiba.

 

MIBT

Kedves Barátunk!

Találkozásaink továbbra is a Voxomos virtuális térben történnek. Kihasználva az internet ilyetén lehetőségét, ebben a hónapban a Delhi Magyar Kulturális Intézettel kapcsolódunk össze. A négy és fél órás  időkülönbség  miatt kivételesen 17.00-kor kezdünk.

Vendégünk: Dr. Köves Margit lektor, a Delhi Egyetem (Szlávisztika-Finnugrisztika Tanszék) és a Magyar Kulturális Intézet magyartanára

Téma: Magyarország és India. magyaroktatás, nyelvek, kultúrák, emberek          

Időpont:: 2020. november 18, szerda, 17.00

Helyszín :     https://eoibudapest.voxomos.ai/MIBT

Ötven évnél hosszabb időre tekint vissza a  magyar nyelvtanítás  Delhiben, és az indiai hallgatók nagy számban veszik fel a magyar nyelvet,  kiváncsiságból, barátok buzdítására, vagy olyan  nyomot követve, ami valamikor megjelent az életüben. Az indiai magyar oktatásról  szóló előadás kitér arra, hogy vajon mi vonzza a hallgatókat a nyelv tanulására és  milyen érdeklődést válthat ki a kölcsönösség magyar tanulmányokban.

Az előadóról: Dr. Köves Margit több évtizede él  Indiában, oktató és kutató munkája a Delhi Egyetemen és a Magyar Kulturális Intézeten kívül  indiai kutatóintézetekhez is kötik mint az Indiai Történeti Intézet (Indian Council of Historical Research)  és  az  Indiai Társadalomkutató Intézet (Indian Council of Social Science Research).

Üdvözlettel,
Debreczeni Emese
főtitkár