Novemberi programjaink

Novemberi programjaink
11/04 - 11/25

2021. november 04. - 2021. november 25.

11/04 - 11/25

2021. november 04. - 2021. november 25.


Az előadások a következő linken érhetők el csütörtökönként 18 órától:
https://us02web.zoom.us/j/9268169639?pwd=L1BTUUJENUxtSHpycmMzMHlyS3RLUT09

Mindenkit szeretettel várunk!

November 4.

Mindenkinek szép Díválít kívánunk! :)

November 11.
Randzsít Szingh mahárádzsa, Pandzsáb Oroszlánja -- Maharádzsa Randzsit Szingh születésnapjára
Dr. Radnóti Alice, történész

Ki volt ez a nagyhatású államférfi, elszánt hadvezér és ügyes diplomata, aki a könyörtelen szomszédos államokkal dacolva megteremtette a történelem első és egyetlen pandzsábi államát? Hogyan sikerült neki egy vészterhes történelmi korszakban, a brit hódítás árnyékában is megőriznie a birodalma függetlenségét? Milyen módszerekkel győzte le még Afganisztán szilaj és harcias népeit is?

Érdemes alaposabban is megismerni a sokvallású, soknemzetiségű országot harmóniában, szekulárisan, mégis a szikh értékek messzemenő tiszteletben tartásával kormányzó fejedelmet. Az előadás során nem csak a fenti kérdésekre kaphatunk választ, de feltárul előttünk az egyik legjelentősebb indiai mahárádzsa jelleme, sőt a magánélete, a családja és a szerelmi titkai is.

November 18.
A magyar irodalom indiai recepciója
Dr. Köves Margit, vendégprofesszor, Delhi University

A magyar irodalom indiai recepciójára és az indiai irodalom magyar befogadására mindig az aránytalanság volt jellemző. India és az indiai irodalom hatása, ismertsége és befogadása Magyarországon arányaiban nem hasonlítható a magyar irodalom indiai ismertségéhez és befogadásához. Az előadó, aki magyar nyelvet tanít a Delhi Egyetemen arra keres választ, hogy milyen szerepet játszanak a helyi és a közvetítő nyelvek, és ismert indiai alkotók és a magyar tanuló hallgatók- fordítók a fordításban? Milyen magyar műveket fogadnak be szívesen az indiai olvasók? A lefordított művek között mi a szerepe a klasszikus és a modern magyar irodalomnak?

November 25.
A fügefalevél ura — Szent és csodás növények az indiai művészetben
Dr. Renner Zsuzsanna, indológus, művészettörténész

Az indiai mitológiában lépten-nyomon felbukkannak a burjánzó trópusi növényvilág valóságos és képzeletbeli tagjai: szent fák, illatos cserjék, csodatévő gyógyfüvek, kívánságteljesítő liánok. Bódító virágokkal borított fák díszítik Indra kertjét, árnyas lombok oltalmába húzódnak a megvilágosodás útját járók és himalájai csodafűvel élesztik újra a Rávana elleni csatában halálosan megsebzett Laksmanát. A legbecsesebb növények megszerzéséért és birtoklásáért minden fortélyt és erőt is latba vetnek égiek és démonok.

A szent fák némelyike a világegyetem eredetével és fejlődésével is összefüggésbe hozható. A világ megsemmisülésekor, amikor a nemlét vizeire sötétség borul, a gyermek Visnu-Krisna egy banjanfalevélen lebeg az áradat felszínén és a lábujját szopogatja. De honnan a falevél, és mi a szerepe a fának? Ilyen és hasonló kérdésekre keresek választ előadásomban, elsősorban olyan történetek segítségével, amelyeket az indiai művészet ábrázolásain is nyomon követhetünk.