Októberi programjaink

Októberi programjaink
10/07 - 10/28

2021. október 07. - 2021. október 28.

Online

10/07 - 10/28

2021. október 07. - 2021. október 28.

Online


Az előadások a következő linken érhetők el csütörtökönként 18 órától:
https://us02web.zoom.us/j/9268169639?pwd=L1BTUUJENUxtSHpycmMzMHlyS3RLUT09

Mindenkit szeretettel várunk!

Október 7.
Aki nem látta Láhórt, az meg sem született…
Dr. Günsberger Dóra,  PPKE Nemzetközi és Politikatudományi Intézetének  tanársegédje

Vajon mire utal és miért született ez a mondás a mai pakisztáni Pandzsáb tartomány fővárosáról? Hogyan vált Láhór a szikh birodalom központjává, a brit birodalom legszebb ékkövének egyik leglenyűgözőbb városává, majd Pakisztán kulturális fővárosává? Mit keresett és talált Láhórban Kőrösi Csoma Sándor, Stein Aurél és Gottlieb Leitner Vilmos? 

Az előadás célja, hogy betekintést nyújtson Láhór városának elképesztően gazdag történelmébe, különös tekintettel a korai 20. századra, illetve India 1947-es felosztásának hatásaira, valamint magyar utazók és orientalisták kapcsolatára a várossal. 

Október 14. 
"Találka a végzettel": India függetlenségének  előzményei és hatása Dél-Ázsiára
Dr. Aklan Kata, indológus

"Találkánk volt végzetünkkel" - mondta híres beszédében Jawahrlal Nehru a független ind állam megszületésének bejelentéskor. Mik voltak e "találka" előzményei? Milyen feltételek kellettek ahhoz, hogy a világ leghatalmasabb birodalma függetlenséget adományozzon legnagyobb és legtöbb profitot hozó gyarmata számára? Hogyan alakította át India függetlensége a dél-ázsiai térséget? 

Október 21.
Főzőcske indiai módra
Samu Tímea, Chennaiban élő magyar feleség

Mi a petrezselyem indiai megfelelője? Mi a különbség a csapati, a nán, a púrí és a paráthá között? Mi az a dószá és hogyan készül? Mi a leggyakoribb alapanyaga az indiai édességeknek? Mitől olyan illatos minden indiai étel? Mi a különbség az észak- és dél-indiai ételek és étkezési kultúra között? És bónusz: lehet-e Indiában magyar ételeket főzni? Interaktív előadásom során ezekre és még sok más kérdésre keressük, és - remélhetőleg - találjuk meg a választ. Tartsatok velem!

Október 28.
Pandzsáb a filmvásznon
Dr. Szivák Júlia, indológus, PPKE BTK Modern Kelet-Ázsia Kutatócsoport

Az elmúlt években jelentős változás ment végbe a hindi filmek zenei világában, hiszen mindennapossá vált a pandzsábi dalok, szövegek és előadók felbukkanása. Ezenkívül megfigyelhetjük azt is, hogy egyre több pandzsábi származású szereplő jelenik meg a hindi filmekben, illetve a pandzsábi kultúra is jobban előtérbe kerül. Ebben az előadásban ezen jelenségek okait, illetve Pandzsáb filmes reprezentációját fogom vizsgálni, különös tekintettek a hindi filmdalokban betöltött szerepükre.