Szeptemberi programjaink

Szeptemberi programjaink
09/16 - 09/30

2021. szeptember 16. - 2021. szeptember 30.

Online

09/16 - 09/30

2021. szeptember 16. - 2021. szeptember 30.

Online


Szeptember 16.
A programsorozat ünnepélyes megnyitása
India nyelvei és a hindí

Dr. Négyesi Mária, indológus, ELTE 

Ki ne tudná, hogy India sok nyelvű ország? Milyen nyelveken beszélnek az Indiában élők, hogy működik ez a nyelvi sokszínűség, milyen nyelv a hindí és miért is érdemes hindiül tanulni?


Szeptember 23.
Északkelet-India törzseinek világa

Füstös Bence, MA indológus hallgató, ELTE

Északkelet-India a világ azon kevés területei közé tartozik, amelyet még nem fedeztek fel a turisták. A régióban hét tagállam található, melyek vad hegyvidékein és áthatolhatatlan erdőségeiben számos törzsi népcsoport él. Ezek a népcsoportok még napjaink modern kori kihívásai ellenére is ragaszkodnak régi életvitelükhöz, hagyományaikhoz, szokásaikhoz. Egyes törzsek még a külvilággal való érintkezést is elutasítva teljesen elzárkózva élnek. Előadásom során az úgynevezett "Hét nővér" tagállamok sokszínű törzsi világának legfőbb képviselőit szeretném bemutatni az egyes törzsek szokásainak, hiedelmrendszerének és sajátosságainak ismertetésével. 


Szeptember 30.
Kunvar Nárájan, egy léleklátó költő 

Dr. Sági Péter, egyetemi tanársegéd, ELTE

Átmadzsají, Aki legyőzte önmagát c. elbeszélő költeményében a huszadik század talán legeredetibb hindí alkotója a halál előtt és után, illetve a test ellenére élendő élet értelmét tárta elénk pályafutásának első felében. Az előadásban a költemény magyar fordításának kérdéseiről esik szó a mű részleteinek felolvasása kíséretében.


Az előadások a következő linken érhetők el csütörtökönként 18 órától:
https://us02web.zoom.us/j/9268169639?pwd=L1BTUUJENUxtSHpycmMzMHlyS3RLUT09

Mindenkit szeretettel várunk!