Csütörtöki India

Csütörtöki India

Ismeretterjesztő eladások és ingyenes hindí nyelvtanfolyam

Indiai Nagykövetség támogatásával, Négyesi Mária tanárnő fáradhatatlan szervezésé­ben 1992. január óta a tanév minden csütörtökjén folyamatosan zajlanak a nem egyete­misták számára szervezett kezdő és haladó hindíórák, illetve ezek között azok az ismeret­terjesztő előadások, ahol az érdeklődők ingyenesen szerezhetnek tudást számos érdekes kérdésről az indológusközösség, valamint az Indiában munkálkodó magyar s a hazánkba érkező indiai értelmiség tagjaitól.

A csütörtöki alkalmak helyszíne:
ELTE BTK 1088 Budapest, Múzeum krt. 4., "B" épület, 217. terem;
előadás 18:00, hindí órák: 17:00 és 19:00
(egyszer-egyszer a helyszín az Amrita Sher-Gil Indiai Kulturális Központ a Nagykövetség tőszomszédságában)

Előadások 2020/2021

Sági Péter: Terítéken India
Az indiai konyhák sokfélesége, képekkel gazdagon tálalva.

Jakab Eszter: Bódh Gajá Thaiföldön, Thaiföld Bódh Gajában
Az előadás az indiai Bódh Gajá (a Buddha megvilágosodásának helyszíne) és a Thai buddhista királyság és vallásgyakorlat közti kapcsolatot mutatja be. Fény derül arra, hogyan igyekezett Thaiföld képviselni magát Bódh Gajában a huszadik század közepétől, mit jelképezhet a Mahábódhi-templom tetejét fedő thai arany, vagy miért építhették fel a templom hasonmásait Thaiföld szerte. Szóba kerül az is, miként gondolkoznak a buddhista szöveges hagyományban az ideális uralkodóról és hogy hogyan kapcsolódik mind ez az elmondottakhoz.

Füstös Bence: A regionalizmus születése: Phanísvarnáth Rénu munkássága
Az előadás célja a hindí irodalom egyik legjelentősebb írójának, Phaṇīśvarnāth Reṇunak a bemutatása elsősorban elbeszélésein keresztül. Az előadás többek között érinti a szerző által megteremtett, forradalminak számító regionális stílus jellemzőit, Reṇu hatását nemcsak a hindí, hanem a többi indiai irodalomra is, illetve a szerző jelentős műveinek hosszabb-rövidebb ismertetését a legfőbb irodalmi, kulturális és társadalmi sajátosságok kiemelésével.